Adobe CC: rychlejší tvorba grafů pro použití v InDesignu

Sazba výročních zpráv, jaká kratochvíle. Obsah rok od roku víceméně shodný, takže se forma snáz navrhuje a těch grafů, kolik do nich může člověk vytvořit! Kdyby jen InDesign uměl grafy…

A přitom taková blbost. Dlouhou dobu jsem hledal řešení, i kdyby ne přímo od Adobe, které by umožnilo produkovat grafy rovnou v InDesignu. Po vytvoření seznamu a vyškrtání nefunkčních a neaktualizovaných doplňků toho moc nezbylo. Vysvětloval jsem si to tím, že prostě nejde o odvětví natolik sexy, aby každý den vznikaly nové a nové nástroje.

Za zmínku ve finále stojí pouze písmo FF Chartwell, které je zároveň technicky poměrně kreativním řešením. A ačkoliv pro ulehčení rutinní práce udělám cokoliv, €25 za jeden řez z osmnácti (což se rovná jednomu typu znázornění) je už přeci jen zbytečná investice. Obzvlášť s přihlédnutím k nižší kontrole nad výsledkem a omezené možnosti následné editace po stránce vizuální.

Překvapivě snadné řešení

Takže v samotném InDesignu se grafy pohodlně vytvořit nedají a Illustrator je v tomto směru zkušenost, na kterou bych raději zapomněl.

Ukázalo se ovšem, že jsem pro les neviděl stromy. Řešení bylo samozřejmě celou dobu přímo na disku a jako nejsnazší, nejohebnější a vůbec nejpříjemnější způsob tvorby grafů pro sazbu v InDesignu se ukázala aplikace Numbers. Ano, ta od Apple.

Numbers - tvorba grafů pro InDesign.

Při první zkoušce jsem totiž šel cestou Soubor > Exportovat do > PDF…, což je jediný vektorový výstup, který lze z Numbers dostat. To by ve finále nevadilo, kdyby nebyla před vložením do samotné sazby potřeba mezi-editace v Illustratoru. Každá změna/oprava/připomínka by tak znamenala projít celé kolečko Numbers → Illustrator → InDesign znovu.

Náhoda tomu chtěla, že jsem na jeden z grafů klikl zapovězeným pravým tlačítkem a objevil volbu Zkopírovat jako PDF – InDesign pak bez problémů pojme PDF přímo ze systémové schránky. Zároveň lze velmi snadno dosáhnout požadovaných rozměrů vkládané grafiky pouhým přepočtem mezi body a milimetry.

Poslední zádrhel

Problém nastane v momentě, kdy mi na stůl přistane podobný požadavek s výstupem pro tisk. Předpokládám, že je to úkol řešitelný globálními barvami a jejich nahrazováním, ovšem již nepůjde o tak přímočarý proces a bude to chtít věnovat více pozornosti na výstupu.